comasarea alegerilor și alegerea comasării
În această ediție a niuzletărului povestim despre de ce nu e ideal să votăm europarlamentari și aleși locali în aceeași zi, așa cum intenționează duo-ul PSD-PNL să facă.
Salutare,
Poate că ați văzut deja pe Facebook și pe Instagram la noi, sau poate că ați citit în presă, sau poate ați citit ultima ediție a niuzletărului și ați aflat că, alături de alte organizații civice (și nu numai) din țară, criticăm intenția PSD și PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale în luna iunie.
Despre asta povestim, pe larg, astăzi în acest niuzletăr și sperăm că argumentele noastre să fie înțelese și auzite mai departe. De la ce ne-am luat? De la faptul că, atunci când vine vorba de alegerile locale, trebuie să votăm în localitatea de domiciliu, în vreme ce pentru europarlamentare există o singură circumscripție la nivel național, deci, teoretic, ai putea să votezi ca cetățean oriunde te afli în țară.
Practic, această intenție de a comasa europarlamentarele și localele în iunie pune în pericol situația cetățenilor care nu au apucat să își facă viză de flotant. De ce? Pentru că legislația spune că ar trebui să ai viza de flotant cu cel puțin 6 luni înainte de organizarea alegerilor, de acel tur. În acest moment, acest calendar nu se poate modifica, el este convenit la nivel european și se întâmplă în toate țările UE la nivel simultan (6-9 iunie alegeri europarlamentare, 9 iunie în România).
Dacă e să luăm cazul unui student din provincie care se află la studii în București (ca mine, de altfel), acesta nu are timp suficient să se ducă să își facă viză de flotant ca să voteze în București și s-ar duce la secția de votare în 9 iunie, ar putea vota pentru europarlamentare, și se va uita cum alții pot vota la locale și el nu.
Poate că vă întrebați de ce e atât de important. Ei bine, această comasare ar aduce, probabil, foarte puțină predictibilitate și destul de multă dezordine și haos pentru cetățeanul obișnuit. Vorbim, cel puțin în cazul alegerilor europarlamentare și locale, despre o experiență prin care cetățenii României nu au mai trecut. Sunt teme diferite, cu implicații destul de diferite, din lumi diferite și credem că vom asista la o oarecare dezordine în ceea ce ține de secțiile de votare și există un pericol real ca cetățeanul care nu are viză de flotant să se ducă la secția de votare și să nu poată vota.
Iar pe lângă această formă de abuz democratic (pentru că limitarea dreptului la vot este o formă de abuz), suntem față în față cu un vid, deoarece ultima rundă de alegeri locale, cea din 2020, a avut loc în septembrie din cauza imposibilității organizării alegerilor în iunie (vezi pandemie Covid-19). Așadar, mandatul aleșilor locali se va încheia în septembrie 2024. Noi nu avem în legislație, în codul administrativ, nu avem acest concept. Să spunem că vor fi niște măsuri tranzitorii, o ordonanță de urgență care să clarifice aceste lucruri, dar gândiți-vă că un primar aflat pe ultimele luni de mandat, dacă nu este reales, va avea un deficit de democrație. Cu ce legitimitate va putea lua decizii în acele trei luni?
O astfel de comasare nu avantajează cetățeanul. În privința avantajelor, teoretic, ar trebui să fie avantajate partidele mari, tradiționale, care au subvenții de la stat și care se pot organiza, mai ales din scurt. De asemenea, sunt avantajate partidele care au deja primari în funcție pentru că vor trage tare în următoarele patru luni. În același timp, istoria ne arată că, după mulți ani în care nu ai alegeri, oamenii tind să fie nemulțumiți de guvernare și asta determină cetățenii să se mobilizeze, mai curând, în favoarea opoziției, iar opoziția cea mai vocală, la momentul actual, este formată din AUR și SOS.
Așadar, situația este mai mult decât complicată și mi-ar plăcea să citiți și opinia pe care Elena a scris-o pe site-ul Funky Citizens, deoarece acoperă, pe larg, efectele nefaste ale comasării alegerilor și oferă potențiale soluții.
ai clipit? uite ce ai ratat
📌 Un articol recent din PressOne ridică semne de întrebare cu privire la dezvoltatorii aplicației AUR și modul în care aceasta operează. Lipsa de transparență în privința finanțării, colectării de date și legăturilor cu SRI/MAE stârnește îngrijorări legate de potențialele riscuri de manipulare politică, dezinformare și supraveghere. Acest caz ridică probleme importante legate de confidențialitate, democrație și control politic. Având în vedere ideologia extremistă a partidului AUR și rolul important al SRI și MAE în securitatea națională, articolul deschide o discuție importantă și, cel puțin, interesantă.
📌 Confruntat de un jurnalist la o conferinţă de presă ţinută în Baia Mare în ianuarie, Marcel Ciolacu a spus că şi-a respectat toate promisiunile faţă de profesori. Echipa Factual ne arată că nu e chiar așa. Citește articolul chiar aici.
📌 Tot Marcel Ciolacu ne spune în cadrul unei emisiuni că România este singura ţară din UE care nu a intrat în recesiune în 2023. Cercetătorii Factual ne arată, din nou, că afirmația premierului e falsă, alte 17 state europene au reușit să evite acest lucru. Citește mai multe chiar aici.
📌 Buletin de București ne arată într-o nouă investigație că există o lipsă de transparență din partea Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) cu privire la contractele de publicitate cu agențiile de jocuri de noroc. CNAB refuză să divulge veniturile generate din aceste contracte, invocând „informații confidențiale". Totodată, există suspiciuni legate de favoritismul acordat anumitor agenții și de lipsa de transparență în derularea procedurilor de licitație.
Credem într-o lume digitală safe în care fiecare poate naviga fără constanta frică de a fi o victimă a dezinformării. Informația circulă repede online și a devenit din ce în ce mai greu să ținem pasul și să reperăm dezinformarea înainte să ajungă la comunități mari. Obiectivul nostru nu este să curățăm media de dezinformare, ci să amplificăm gândirea critică și reziliența cetățenilor care intră în contact cu ea. Așadar, vă așteptăm pe Instagram pe pagina disinfyi, hub-ul Funky Citizens pentru combaterea dezinformării.
în loc de concluzie
Vom vedea cum decurge comasarea alegerilor și vom urmări îndeaproape situația. Până la următoarea ediție de niuzletăr, vă recomand să rămâneți vigilenți în fața dezinformării și la curent cu evoluțiile politice și sociale. Vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul vostru continuu și pentru că sunteți alături de noi! Iar dacă în 2024, ai decis că vrei să te implici și tu în viața civică de oriunde din țară, haide alături de noi! Completează acest formular și află mai multe despre diverse moduri în care te poți implica chiar aici.