cOMunitate
Avem o platformă nou-nouță care, sperăm noi, îți va deveni BFF anul acesta (și nu numai).
Salutare,
Avem un anunț care ne face foarte fericiți: Funky Citizens a lansat platforma oficială pentru alegerile de anul acesta. Ce se întâmplă, mai exact, cu această platformă? Scopul său primar este informarea pentru toți cei care sunt eligibili să voteze la alegerile de anul acesta, al căror calendar se desfășoară după cum urmează:
9 iunie - alegeri locale și europarlamentare;
15 septembrie - primul tur al alegerilor prezidențiale;
29 septembrie - al doilea tur al alegerilor prezidențiale;
8 decembrie - alegeri parlamentare.
Ne confruntăm cu tone de informații zilnic, multe episoade de dezinformare și fake news, dar și deepfake-uri și alte tehnici sofisticate de manipulare, iar aceste fenomene, în fond, provoacă un deserviciu democrației. Într-o democrație sănătoasă, cetățenii sunt informați corect și obiectiv, având acces la o varietate de surse credibile și diverse perspective.
Atunci când oamenii sunt manipulați sau dezinformați, capacitatea lor de a influența guvernul și de a participa activ la procesul democratic este afectată. Prin urmare, este important să protejăm integritatea informațiilor și să promovăm educația în domeniul digital și media pentru a menține sănătatea și buna funcționare a democrației.
Așadar, dacă ai vreo nelămurire în legătură cu alegerile din 2024, e foarte probabil să găsești răspunsurile de care ai nevoie pe platforma comunitate.funky.ong! Fie că vrei să afli informații despre secțiile de votare, despre câte buletine de vot vei primi, ce candidați sunt pe liste, sau ai curiozități despre ce informații sunt adevărate sau false din campaniile electorale pe care le vei vedea în următoarea perioadă, această platformă îți va deveni BFF.
Mai mult decât atât, pornim o caravană prin țară! Echipa Funky va ajunge în peste 15 orașe cu o serie de evenimente și activități prin care ne exersăm mușchii civici și vorbim despre cum apărăm democrația înainte, în timpul și după alegerile din 2024 - prin vot informat, implicare civică și rezistență la dezinformare. Așadar, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Timișoara, Ploiești, Brașov, Mediaș, Sibiu, Constanța, Vama Veche, Brăila, Galați, Iași, Bacău, Pașcani, țineți-vă bine! Găsești calendarul evenimentelor chiar aici.
Cred că ar trebui să știi că suntem deschiși și spre ajutoare, așadar, dacă simți nevoia să te alături inițiativelor Funky Citizens, înscrie-te chiar aici. La fel, vom deschide, în curând, înscrierile pentru listele de observatori independenți la vot, așadar rămâi cu un ochi pe activitatea noastră.
de ce trebuie să votez?
Toată lumea spune că trebuie să votezi. Dar noi spunem că trebuie să votezi informat și conștient. Alegerea ta nu ar trebui să fie determinată doar de presiunile sociale sau de simplul fapt că așa se impune. Ea ar trebui să se bazeze pe înțelegerea profundă a problemelor și a candidaților, și pe conștientizarea puterii pe care o ai în ștampilă;
Rămâi cetățean și dacă nu votezi. Și ai voie să te plângi și atunci. Dar altfel te simți îndreptățit să te plângi după ce știi că ai fost să și votezi. Nu e un efort atât de mare. Serios. Nu durează mult, nu doare și e doar la 4-5 ani. Noi credem că, prin votul tău, devii parte activă, iar acest lucru îți conferă un fundament solid pentru a-ți exprima nevoile și aspirațiile.
Alegând să nu votezi, politicienii își pot consolida pozițiile de putere, întrucât absenteismul poate amplifica influența partidelor cu resurse mai ample și strategii de mobilizare mai agresive. Totuși, votul tău reprezintă o contrapondere vitală în acest echilibru de forțe și poate fi instrumentul prin care se realizează reala schimbare.
În lumea politică, nu există partide perfecte sau candidați impecabili; totuși, există cu siguranță partide extremiste și candidați toxici. Noi, ca cetățeni, trebuie să înțelegem că politicienii noștri nu sunt idealii pe care i-am fi dorit, dar avem capacitatea de a-i influența și educa. Votul nostru nu este un angajament lipsit de sens, ci un contract pe care îl semnăm cu fiecare candidat. Aceasta nu înseamnă că adorăm un partid sau că suntem devotați unui anumit candidat, ci că le oferim o șansă să ne demonstreze că merită sprijinul nostru. Și promite-ți că nu îl vei lăsa de capul lui 4-5 ani cât îi durează mandatul, ci că vei mai verifica, din când în când, ce face.
Mai avem câteva argumente pregătite chiar aici. Le poți folosi atunci când povestești cu o persoană care nu are în plan să voteze, sau atunci când chiar tu simți că ai nevoie de o sursă de motivație externă. Mergem la vot ca să nu ajungă să fie inutil să votăm.
Haide, te las să descoperi noua noastră platformă! Iar dacă găsești ceva ce ți-a stârnit interesul, lasă-mi și mie un comentariu aici, sau spune-le și prietenilor tăi. E important ca aceste informații să ajungă la cât mai multă lume, iar ajutorul tău ne ajută tare mult. Mulțumesc că citești niuzletăr!
Foarte cool aceasta editie de newsletter! Misto idei, misti imagine si text, chiar cool!
Ma gandeam ca r fi benefic sa scrieti putin despre listele acestea de semnaturi pe care partidele si independentii trebuie sa le stranga inainte de alegeri. Multa lume intelege ca daca le semneaza trebuie sa voteze cu partidul respectiv, nu stiu ca pot semna pe mai multe liste, nu inteleg de ce se fac aceste liste, de ce nu e digital etc
Poate chiar ar ajuta ca sa fim mai deschisi si sa sustinem deocratia practic