d'ale dezinformării
Tot despre dezinformare și în ediția de astăzi, dar și cu multe resurse și unelte care ne pot ajuta să identificăm și să contracarăm acest fenomen în creștere.
Salutare,
În speranța că faceți față cu brio frigului de afară, astăzi îmi doresc să vă propun o temă care mie, deseori, îmi îngheață sângele în vene. Vorbim din nou despre dezinformare, de data aceasta cu o perspectivă europeană, prin prisma unui proiect despre care nu am apucat să vă povestesc pe larg până acum: EDMO (European Digital Media Observatory).
Observatorul European de Media Digitală (EDMO) aduce împreună fact-checkeri, experți în alfabetizare media și cercetători academici pentru a înțelege și analiza dezinformarea, în colaborare cu organizații media, platforme online și experți în alfabetizarea media. EDMO își propune să contribuie la o înțelegere mai profundă a actorilor relevanți, vectorilor, instrumentelor, metodelor, dinamicii de diseminare, țintelor și impactului asupra societății în ceea ce privește dezinformarea.
EDMO funcționează pe o structură de paisprezece centre naționale sau multinaționale, care acoperă toate cele 27 de state membre ale UE, precum și Norvegia, în SEE. Fiecare centru național și multinațional constituie o rețea de organizații active în unul sau mai multe state membre, pentru a furniza cunoștințe specifice asupra mediilor locale de informații, în scopul consolidării detectării și analizei campaniilor de dezinformare.
Unul dintre aceste centre este și BROD (Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media). BROD creează un centru interdisciplinar multinațional pentru a detecta, analiza și combate răspândirea dezinformației în Bulgaria și România și eunește unele dintre cele mai importante instituții academice, companii tehnologice, formatori de alfabetizare media, jurnaliști și analiști care lucrează în regiune: Institutul Big Data pentru Societate Inteligentă (GATE), Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii Democratice, AFP, Funky Citizens (adică noi), Televiziunea Națională Bulgară (BNT), GLOBSEC, NTCenter, Ontotext, ATC, SNSPA și XWiki Software. Poți citi mai multe despre partenerii proiectului chiar aici.
Practic, pe site-ul BROD, puteți găsi dezinformări relevante din spațiul româno-bulgar pe care le curatoriem și le prezentăm într-o manieră prietenoasă. Chiar vă recomand să aruncați un ochi și să vedeți și resursele de educație media, tutorialele, dar și proiectul de cercetare realizat de GLOBSEC, care subliniază semnale de alertă interesante pentru România:
Încrederea românilor în SUA se diminuează;
Tinerii români sunt foarte sensibili la narațiunile pro-Kremlin pe anumite teme;
Narațiunile anti-UE găsesc rezonanță;
Lipsa de sprijin pentru drepturile LGBTI+
Dezinformarea legată de sănătate are o puternică influență
O să vă las pe voi să descoperiți mai multe legate de EDMO și BROD. La Funky Citizens, dedicăm timp și energie pentru aceste proiecte care, de fapt, au obiectivul de a studia dezinformarea dintr-o perspectivă macro. De aceea, EDMO publică lunar și cele mai virale dezinformări din Europa într-un mic raport. Cel din luna decembrie este aici și rezultatele lui sunt cel puțin interesante. În mai multe țări, au fost detectate mai multe povești false despre presupuse atacuri împotriva Crăciunului. Dezinformările legate de schimbările climatice au revenit și ele, odată cu lăsarea frigului, iar videoclipurile de tip deepfake au atins un nou vârf de viralizare luna trecută.
Credem într-o lume digitală safe în care fiecare poate naviga fără constanta frică de a fi o victimă a dezinformării. Informația circulă repede online și a devenit din ce în ce mai greu să ținem pasul și să reperăm dezinformarea înainte să ajungă la comunități mari. Obiectivul nostru nu este să curățăm media de dezinformare, ci să amplificăm gândirea critică și reziliența cetățenilor care intră în contact cu ea. Așadar, vă așteptăm pe Instagram pe pagina disinfyi, hub-ul Funky Citizens pentru combaterea dezinformării.
ai clipit? uite ce ai ratat!
🔔 Pe subiectul dezincriminării evazionismului fiscal, Factual verifică dacă faptele de evaziune sunt dezincriminate, dacă cine încalcă legea (cu aceleaşi fapte) pentru a doua oară merge la închisoare sau nu, dacă legea este sau nu mai blândă cu evazioniştii care aduc prejudicii bugetului de stat de sub 1 milion de euro și dacă articolele din lege care au provocat controversele erau în proiectul de lege iniţial. Și descoperă că declarația lui Marcel Ciolacu e trunchiată. Citește mai multe chiar aici.
🔔 Papa Francisc a numit, în mandatul său, 131 de cardinali. Niciunul dintre aceștia nu este Alexander Soros. Așadar, informația potrivit căreia Alexander Soros a fost numit cardinal catolic este o dezinformare care a fost răspândită pe rețelele sociale. Mai multe detalii chiar aici.
🔔 Afirmația Gabrielei Firea că a atras 1 miliard de euro fonduri europene în mandatul său de primar al Bucureștiului este, cel puțin, exagerată. La un calcul sumar, dacă luăm cifrele oferite de PMB ori de MIPE, administraţia Firea a obţinut cel mult jumătate din suma menţionată. Citește mai multe aici.
🔔 Un articol publicat pe site-ul Buletin de București a dezvăluit că Primăria Sectorului 3 a plătit peste 100.000 de euro pentru organizarea unui concert cu ocazia Zilei Naționale a României, la Hala Laminor. Banii au ajuns la o firmă cu un singur angajat, deținută de Andra Pancu, soția fostului fotbalist Daniel Pancu.
🔔 În ultimii șase ani, din conturile mai multor instituții din Sectorul 4 au plecat, pentru mentenanță IT, aproape 620 de mii de euro către o firmă cu doi angajați. Aceasta este deținută de Marius Bîrdac, fratele unui „protejat“ al primarului Daniel Băluță, cu putere de decizie în administrația locală a Sectorului 4. Citește întreaga investigație Buletin de București chiar aici.
🔔 Vă aduc aminte și că echipa Buletin de București pregătește un săptămânal în fiecare joi cu știrile esențiale pentru bucureșteni. Vă recomand să vă abonați la newsletter-ul lor dând click chiar aici: Buletin de București :)
în loc de concluzie
Închid ediția de astăzi cu ideea că Funky Citizens rămân ferm angajați în misiunea de a promova transparența, gândirea critică și reziliența în fața dezinformării. Mai ales în 2024. EDMO și proiectul BROD reprezintă piloni importanți în acest demers, oferindu-ne o perspectivă cuprinzătoare asupra modului în care dezinformarea afectează spațiul european și local.
Vă îndemnăm să explorați resursele din aceste proiecte. Cu fiecare informație corectă promovată și cu fiecare cetățean informat, contribuim la oprirea unui fake news. Pentru că fake news se combat cu true stories. Mulțumesc că ai citit până la capăt și această ediție de niuzletăr! Eu îți dau întâlnire vinerea viitoare la tine în inbox :)
Pe curând!