despre cum nu știu să intru în horă
Hop și-așa, dar parcă nu prin pasul horei nicicum. Despre ce horă vorbesc? Hora reciclării, desigur. La final, găsești resurse utile din domeniul mediului, dar și noutăți din universul Funky.
„Să învârtim hora reciclării, ca să dăm o șansă schimbării!“
Cam așa suna jingle-ul creat de o cunoscută agenție de publicitate pentru cea mai nouă găselniță din domeniul economiei circulare: RetuRO Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). Sau, și mai simplu, hora reciclării. Povestesc despre acest subiect pentru că tot încerc și eu să învăț pasul horei reciclării și pare că nu reușesc nicicum să-i dau de cap.
De ce zic asta? Pentru că aproape de fiecare dată când merg și eu cu PET-urile la un punct de colectare, aparatul respectiv fie este plin, fie nu funcționează, fie zși face o actualizare de software. Așa am ajuns eu într-o bună dimineață să intru în șase magazine cu puncte de colectare și să mă plimb prin metroul bucureștean cu o pungă plină de PET-uri după mine. Abia în acel moment, am decis că vreau să cercetez mai multe despre acest subiect.
RetuRO Sistemul de Garanție-Returnare a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment din care românii ar trebui să plătească o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
Citat de Adevărul, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet a declarat că sistemul funcționează fără probleme majore și că până la data de 28 februarie au fost colectate peste 18 milioane de ambalaje: „În luna februarie, îndrăznesc să sper că vom depăşi 20 de milioane şi trendul nu poate fi decât unul pozitiv. Sistemul Garanţie-Returnare funcţionează şi nu pot decât să mă bucur că nu avem absolut nicio problemă majoră în legătură cu acest sistem. Putem să sperăm că la modul în care evoluează lucrurile, România va fi una dintre ţările în care reciclarea devine un mod de viaţă.“
În mod normal, atunci când a fost aprobată această Hotărâre de Guvern, lucrurile ar fi trebuit să fie clare pentru toată lumea, în special pentru retaileri. Toți acești retaileri sunt obligați prin lege să se înscrie în program, dar mulți dintre aceștia susțin că procesul este anevoios și că nu li s-a explicat ce trebuie să facă. În plus, lipsa spațiului pentru depozitare reprezintă o problemă reală. Magazinele cu suprafețe sub 200 de metri pătrați sunt obligate să se asocieze și, cu sprijinul primăriilor, să stabilească un punct comun de colectare. Fiecare retailer, oricât de mic ar fi, este obligat să primească recipientele marcate cu simbolul de garanție pentru reciclare și să returneze banii clienților, atâta timp cât magazinul respectiv vinde astfel de produse.
Ba mai mult decât atât, acum două zile, unul dintre cei mai mari producători de băuturi din România, Romaqua Group, a cerut în instanță suspensarea sitemului SGR pentru returnarea ambalajelor cu garanție, în vigoare din noiembrie 2023. Producătorul, al cărui portofoliu conține branduri precum Borsec, Stânceni, Giusto și Albacher a motivat cererea de suspendare a sistemului de Garanție-Returnare explicând faptul că Ministerul Mediului a lansat sistemul înainte de a finaliza infrastructura necesară. În plus, producătorul mai susține și că SGR prezintă probleme de funcționalitate și nereguli, care produc costuri suplimentare atât pentru producători cât și pentru distribuitori, fapt ce a început să aducă scumpiri pentru produsele de la raft, potrivit Profit.ro.
Cum va mai evolua situația? Complicat de spus. Cert e că eu voi continua să mă plimb cu PET-urile prin București, dar sper ca acest sistem să devină funcțional, cu adevărat, iar ambalajele să poată să fie colectate într-o manieră care să-mi reducă măcar cu 5% din eco-anxietate.
din cutia cu unelte scoase
✨ În cadrul proiectului Climate Change Misinformation pe care Funky Citizens l-a derulat, a fost creată și pagina factual.ro/clima. Acolo, vei putea găsi factchecks pe subiectul schimbărilor climatice, resurse educative oferite de prietenii noștri de la InfoClima, un videoclip realizat alături de Zaiafet, mituri identificate în spațiul online și demontate, cele patru ediții are newsletter-ului trimis partenerilor noștri, dar și multe alte informații pe care sperăm să le găsești utile.
✨
este un newsletter incredibil de bun pe subiecte de mediu și chiar vă recomand să îl urmăriți și să îl citiți. Cei de la noua grijă îți propun să învățăm împreună despre cum se schimbă clima, cum e afectată biodiversitatea, dar și cum să purtăm conversații despre natură.✨ Ghidul EFDI pentru experiențe comunitare, dezvoltat în cadrul unui proiect finanțat prin programul Erasmus+, și promovat în România de către Asociația A.R.T. Fusion, explorează teme legate de mediu bazate pe experiențele comunitare. Prin acest proces, se creează conexiuni între persoanele cu dizabilități și comunități, care împreună explorează probleme legate de mediu și sustenabilitate.
✨ Aerlive.ro este un serviciu de măsurare a poluării în București și Cluj-Napoca. Se bazează pe stații amplasate în puncte cheie și pe senzori ce sunt distribuiți către populație. Dacă vreodată ești curios cât de poluat e aerul, e un instrument foarte bun de verificare și au și o aplicație disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS.
noutăți din universul funky
📌 Factual.ro verifică dacă România a fost una dintre primele țări care au aplicat interdicții privind fumatul de țigări obișnuite, în urma unei declarații controversate a lui Alfred Simonis, deputat PSD. Află mai multe chiar aici.
📌 Invitat la un post de televiziune pe 6 martie, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat că România are un grad „foarte mare” de autosuficiență în ceea ce privește producția agroalimentară și că la carnea de pui gradul de autoaprovizionare este de 160%. Află aici de ce declarația ministrului este falsă.
📌 Buletin de București ne arată că situația de pe râul Pasărea din Otopeni este extrem de gravă, cu cote de poluare depășite cu 600%, conform analizelor oficiale. Un raport transmis de Apele Române către administrația locală din Tunari dezvăluie o realitate șocantă: depășiri de peste 600% la unii indicatori; stația de epurare din Otopeni pare a fi un cămin de vizitare, prin care doar trec apele infestate; nu se respectă normativele privind evacuarea apelor uzate. Citește întreaga investigație aici.
📌 Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, a cheltuit 15.000 de euro pentru mărțișoare, aproape dublu față de anul trecut. Conform celei mai recente investigații publicate de Buletin de București, Primăria Voluntari a achiziționat 15.000 de brățări mărțișoare la un cost total de 15.000 de euro. Mărțișoarele au fost oferite femeilor din oraș cu ocazia zilei de 1 Martie.
în loc de concluzie
Mulțumesc că citești niuzletăr. Vă doresc un weekend frumos! Iar dacă ce ați citit v-a plăcut, ne-ar ajuta enorm orice share cu prietenii. Eu am fost Șerban de la Funky și vă dau întâlnire și săptămâna viitoare în inboxurile voastre :)