homo digitalis ongistus
Online-ul încă ne ține ocupați. Despre resurse digitale și despre noutăți din universul Funky, direct la tine în inbox, ca în fiecare vineri.
Salutare,
Inspirat fiind de Natalia de la
, vă voi povesti și eu astăzi despre resursele digitale pe care le folosim, le-am folosit, sau, pur și simplu, am auzit de ele și care sunt (mai) accesibile pentru ONG-uri. Astfel, încerc să vă introduc și într-un colț din lumea Funky Citizens despre care nu am povestit până acum. Deși toată lumea își dă silința să ajungă la Colivia (biroul organizației) cât de des poate, există foarte multe momente în care mediul online ne-a ajutat să funcționăm și să continuăm să facem treabă. Sunt multe detalii de acoperit în zona aceasta și nu-mi permit să dau un verdict, dar cred că pentru noi, la Funky Citizens, a fost foarte important că ne-am ținut mereu orizontul deschis spre nou și spre învățare. Iar atunci când am observat că ceva din ceea ce facem nu merge, am știut să spunem „stop” și să încercăm alternative.Așadar, fără să țin prea multă teorie, sau să mă gândesc la ce sechele ne-a lăsat pandemia, voi face o listă ce sper să îți fie de folos, ție și organizației tale. Lumea online e atât de mare, încât dacă crezi că ar mai trebui să adăugăm ceva la această listă, aștept sugestiile și experiențele voastre în secțiunea de comentarii a acestei ediții de niuzletăr.
zece resurse digitale pentru ONGiști
Noi folosim mult Slack. Slack, practic, reprezintă o platformă de comunicare și colaborare pentru echipe. Prin intermediul canalelor dedicate, utilizatorii pot simplifica discuțiile, partaja fișiere și integra diverse instrumente pentru o colaborare eficientă. Funcționează asemănător cu Discord și are un soft foarte prietenos și intuitiv. Programul lor pentru organizațiile nonprofit oferă gratuitate sau reduceri considerabile.
Abonamentul Pro oferă spațiu de lucru cu 250 sau mai puțini membri un upgrade gratuit;
Abonamentul Business+: oferă spațiu de lucru de orice dimensiune cu o reducere de 85% din preț.
Canva oferă gratuit planul său Premium organizațiilor nonprofit din întreaga lume. Procesul de aplicare pentru Canva for NonProfits implică completarea unui formular, disponibil aici. Canva este o platformă de design grafic prietenoasă, care permite utilizatorilor să creeze grafică fără a avea nevoie de cunoștințe avansate în design. E un instrument pe care îl folosim foarte mult, de altfel, iar de când au adăugat funcțiile AI, a devenit incredibil de puternic.
The Noun Project este o resursă utilă pentru noi pentru a da un aer mai funky analizelor și cercetărilor pe care le facem. The Noun Project este o platformă ce oferă o colecție extinsă de pictograme și simboluri pentru a fi utilizate în proiecte de design, prezentări și materiale educaționale. Utilizatorii pot explora și descărca gratuit aceste resurse vizuale sau contribui cu propriile lor creații la această colecție globală. Aici plătim, dar există și o variantă gratuită de utilizare în care trebuie doar să dați credit realizatorilor ilustrațiilor.
Google dispune, de asemenea, de un program dedicat organizațiilor nonprofit, intitulat Google for Nonprofits. Acest program cuprinde patru sub-programe distincte: Google Workspace, Google AdGrants, YouTube for NonProfit și Google Maps. La Funky, noi pe acesta îl folosim, în defavoarea rivalului Microsoft, care mie, personal, în alte contexte profesionale și în liceu, chiar mi-a dat bătăi de cap.
Programul Microsoft for Non Profit furnizează organizațiilor nonprofit eligibile acces gratuit la suita sa de productivitate, inclusiv aplicații precum Microsoft Teams, Word, Excel, PowerPoint, Outlook și OneDrive. În plus, Microsoft oferă 10 licențe gratuite din planul Microsoft 365 Business Premium pentru organizațiile nonprofit aprobate.
Infogram. Pentru că în proiectele Factual și Buletin de București (dar nu numai), infograficele ne ajută să comunicăm mai eficient date statistice, care, altfel, ar fi destul de dificil de citit. Dacă și voi vreți să faceți infografice, Infogram are un discount pentru organizațiile nonprofit.
Meta are o nouă jucărie, care se numește Workplace și care promite a fi un spațiu de colaborare, conectare și comunicare. Și aparent este gratis pentru organizațiile nonproft. De ținut minte și testat :)
După ce ne-am avântat prin Asana, care nu e un soft rău, am ajuns în spațiul Notion. Ambele sunt soft-uri de project management și lucrat colaborativ. Am mai auzit și de alternativa Monday, dar, pentru noi, Notion funcționează și dă randament. Asana are 50% reducere pentru organizațiile nonproft, Notion oferă, la fel, 50% reducere din planul lor Plus, iar Monday oferă ONG-urilor primele 10 locuri gratuite și o reducere de 70% per utilizator începând cu al 11-lea loc.
Încă folosim ZOOM. Și planul PRO, pe care îl avem și noi la Funky Citizens, este redus cu 50% pentru organizațiile non-profit. O alternativă gratuită poate să fie Skype, dar am ales ZOOM pentru că pe noi ne ajută funcționalitățile adiacente videocalling-ului și interconectivitatea cu alte platforme, precum Slack și Google Calendar.
Vrei să trimiți un fișier gigantic și nu știi exact cum? Box. Funcționează ca un Cloud și oferă planul lor Business Starters gratuit pentru ONG-uri. Planurile superioare sunt reduse cu 50%. E un real ajutor dacă lucrați cu videoclipuri, baze imense de date, sau alte asemenea, pe care trebuie să le transferați dintr-o parte într-alta.
ai clipit? uite ce ai ratat!
⚡️ Într-un videoclip recent postat pe Facebook, prezentatorul de televiziune Dan Negru exprimă, în mod preponderent ironic, ideea că, opus impresiei generale că ”în lumea civilizată” e plin de mașini electrice, în Statele Unite, de fapt, acestea lipsesc. Desigur, cercetătorii Factual.ro au demonstrat că afirmațiile din postare despre utilizarea mașinilor electrice nu reflectă realitatea generală din SUA. Citește întreg articolul chiar aici.
⚡️ Vaccinul împotriva COVID-19 NU cauzează cancer, așa cum susține senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă. Ea susține că în Anglia s-au înmulțit exponențial cazurile de cancer cu metastaze rapide și terminale, supranumite „turbo-cancere” la populația tânără (15-44 ani), fapt care este pus în corelație cu campaniile de vaccinare în masă contra COVID-19. În schimb, multiple surse susțin că așa-zisele „turbo-cancere”, respectiv cancere agresive, cu o evoluție extrem de rapidă, alimentată de vaccinare nu există și nici nu există bază mecanistică pentru ele. Citește întreg articolul aici.
⚡️ Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, aflat probabil într-un moment de entuziasm nejustificat, afirmă că „La Cluj noi nu mai avem probleme (cu gestionarea deșeurilor, n.red.)” . Ei bine, situația nu e chiar atât de roz (sau verde?). Cercetătorii Factual îți explică de ce chiar aici.
⚡️ Ancheta Buletin de București ce șoca România vara aceasta pare că nu se va opri prea curând. Azilele groazei pot să ia tot felul de forme sub ochii unor administrații care nu iau atitudine în fața uneia dintre cele mai vulnerabile categorii de populație. Mai mulți bătrâni din Capitală, cu vârste de peste 80 de ani, ar fi fost mutați de la un azil din Ilfov într-un imobil fără autorizație de funcționare, situat în localitatea Leordeni, județul Argeș, anunţă prefectura judeţului vecin Capitalei. Cei 16 vârstnici ar fi fost cazați în patru camere, iar clădirea nu ar avea toate condițiile necesare îngrijirii, spun autorităţile. Citește întregul articol chiar aici.
⚡️ Elevii din Bucureşti şi Ilfov, precum şi din alte cinci judeţe, sunt în grevă japoneză în perioada 9-15 ianuarie, pentru că nu mai au transport gratuit. Timp de o săptămână, liceenii vor purta o banderolă albă la braț, în timpul orelor de curs. Greva e organizată de șase asociaţii de elevi, care cer soluții pentru deblocarea decontării transportului elevilor navetiști sau demisia Ministrului Educației. Citește mai multe despre demersul elevilor chiar aici.
în loc de concluzie
Dacă tot am vorbit de resurse digitale, o să îmi permit să vă invit la teatru să vedeți și acolo ce digitală e situația. Duminică, 14 ianuarie, se joacă (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI la Teatrul Excelsior din București. Mai sunt chiar câteva bilete aici. Este un spectacol de neratat, care pleacă de la premisa unei călătorii în 2043, concentrându-se pe subiecte importante ale viitorului. Inspirat de Yuval Noah Harari, spectacolul în regia lui Radu Nica nu are cum să nu vă placă. Are un decor absolut impresionant, gândit de Theodor Niculare și un univers sonor ce vă va ține cu Shazam-ul deschis (degeaba, pentru că este creat de Adrian Piciorea).
Sper ca lista de resurse să îți fie de folos și sunt chiar curios dacă tu ai mai multe idei de resurse pe care am putea să le menționăm. Nu ezita să lași un comentariu și să împarți acest mail cu prietenx care, poate, vor avea nevoie. Mulțumesc tare mult că ai ajuns până la final. Eu am fost Șerban de la Funky și revin vinerea viitoare cu un mail la tine în inbox.